Congres Circulaire Economie 2016

De ambitie van ons land tijdens het Europese Voorzitterschap dit jaar is om dĂ© ‘Circulaire Hotspot’ te worden. Diverse organisaties werken mee om koploper te worden op het gebied van circulaire economie. In een circulaire economie worden kringlopen gesloten; ‘Het...
Congres Circulaire Economie 2016

De ambitie van ons land tijdens het Europese Voorzitterschap dit jaar is om dĂ© ‘Circulaire Hotspot’ te worden. Diverse organisaties werken mee om koploper te worden op het gebied van circulaire economie. In een circulaire economie worden kringlopen gesloten; ‘Het afval van vandaag is de grondstof voor morgen’.
Naar aanleiding van de belangstelling voor de ‘Circulaire Hotspot’, vond op 2 februari 2016 het Circulaire Economie Congres plaats in Congrescentrum Brabanthallen. Partijen uit alle windstreken waren aanwezig om kennis te delen en op te doen.

Circulaire Bootcamps

De dag ging van start met vijf verschillende bootcamps. In de bootcamp ‘Industrie en Manufacturing’ werd duidelijk dat een circulaire economie niet alleen draait om het recyclen van producten. Het grote verschil met een ‘normale’ economie zit in het ontwerp van producten. In een circulaire economie wordt bij het ontwerp van producten en processen rekening gehouden met de mogelijkheden voor een zo hoogwaardig mogelijk hergebruik van bestanddelen, materialen en grondstoffen.

‘Het afval van vandaag is de grondstof voor morgen’

Ook werd het concept ‘Van eigendom naar gebruik’ toegelicht: diensten en materialen lenen i.p.v. de producten zelf aanschaffen. David Kemps, Sector Banker Industrie bij ABN AMRO noemde het voorbeeld van een wasmachine; consumenten kunnen een abonnement nemen op de dienst die de wasmachine levert. De producent wordt hierdoor gestimuleerd om kwalitatief betere producten te maken die minder energie verbruiken, zodat de kosten voor hem zo laag mogelijk blijven. Ook het terughalen van producten die aan het einde zijn van hun levensduur, is een grote stap richting een circulaire economie. Deze veranderingen zullen gevolgen hebben voor de businessmodellen van bedrijven. Het is volgens Kemps belangrijk dat bedrijven hierop tijdig gaan inspelen, omdat deze concepten de toekomst kunnen worden.

Bij de bootcamp ‘Basisprincipes in de circulaire economie’ werden voorbeelden getoond van circulaire processen. Zoals het gebruik van oude autoruiten voor het maken van tapijttegels. In dit voorbeeld kruisen verschillende branches elkaar, om elkaar zo richting circulaire economie te helpen. Samenwerking blijkt van groot belang.

‘Circulaire economie is geen nieuwe hippe term, het is dĂ© nieuwe economie!’

Circulaire Hotspot

Na de bootcamps in de ochtend ging het in de middag in plenaire vorm verder. Meerdere sprekers kregen een plek op het podium. Presentaties werden afgewisseld door paneldiscussies met experts uit het vakgebied.
Guido Braam (Nederland als Circulaire Hotspot) benadrukte dat Nederland goed op weg is om de ‘Circulaire Hotspot’ van Europa te worden. Dit ondanks het feit dat er nog veel te leren valt en er nog tal van kansen liggen.

Paul de Bruycker (Indaver) gaf aan dat de circulaire economie nog wel even op zich zal laten wachten, maar hij is optimistisch. In 2030 verwacht hij dat deze economie sterk ontwikkeld zal zijn. ‘We moeten afval zien worden als een levensfase van een product,’ stelde hij.

Het verstrekken van subsidies voor circulaire ontwikkelingen kreeg de nodige kritiek. De hoogte van die subsidies verandert elk jaar. Het ene jaar is een businessmodel met hulp van subsidies in orde; het volgende jaar kan dit door veranderingen binnen de subsidieregelingen weer compleet instorten. Dit maakt ontwikkelingen met overheidssteun voor de lange termijn erg lastig. De overheid zal een sterkere leidersrol op zich zal moeten nemen in de transitie naar een circulaire economie, was de uitkomst van een paneldiscussie.

Een Brabantse gedeputeerde kondigde aan dat deze provincie een rol wil spelen in de ontwikkeling van een circulaire economie, door partijen samen te brengen. Een voorbeeld hiervan is de ‘Reststromen makelaar’. Bij dit project, dat vanuit de provincie wordt aangestuurd, wordt geïnventariseerd welke stromen er vrij komen. Hierdoor weten vragende partijen precies waar zij bepaalde stromen kunnen vinden.

Tot slot besprak Freek van Eijk, Managing Director van Acceleratio, verschillende kansen en uitdagingen rond de circulaire economie. Het belangrijkste dat volgens Van Eijk moet gebeuren? Bewustwording!

Door: Stefanie Cozijn, Student Ruimtelijke Ordening & Planologie
Werkt aan haar afstudeeronderzoek naar Circulaire economie bij Natuur en Milieufederatie Utrecht


Circulaire Economie Congres

BlogIn Den Bosch vond op 2 & 3 februari het Circulaire Economie Congres plaats gericht op een nieuwe visie, samenwerking en nieuwe financierings-en business modellen. Tijdens het congres kwamen zowel deelnemers uit de hele supply chain van de maak en recycling industrie als initiatiefnemers bij gemeenten, provincies en het rijk samen. Benieuwd naar een impressie? Bekijk de website.

Related Posts

Leave a reply

Circulaire Economie Festival website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024