Weg met de wegwerpeconomie: Uitvoeringsagenda CE Gelderland

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft de circulaire economie in Nederland in kaart gebracht. De inventarisatie heeft 85.000 circulaire activiteiten opgeleverd, waarbij minstens 420.000 banen betrokken zijn. Veel meer dan we dachten. De circulaire economie blijkt aan de ene kant...
Weg met de wegwerpeconomie: Uitvoeringsagenda CE Gelderland

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft de circulaire economie in Nederland in kaart gebracht. De inventarisatie heeft 85.000 circulaire activiteiten opgeleverd, waarbij minstens 420.000 banen betrokken zijn. Veel meer dan we dachten. De circulaire economie blijkt aan de ene kant heel normaal in de Nederlandse samenleving. We brengen glas naar de glasbak, we kopen een tweedehands auto en laten onze fiets repareren. Maar er is ook een andere kant aan het verhaal.

 

De noodzaak van een Circulaire Economie

Meer dan 90% van de grondstoffen, materialen en goederen die we gebruiken, wordt na gebruik afgedankt en vernietigd. Circulaire activiteiten, zelfs de meest vernieuwende, hebben veelal betrekking op recycling en hergebruik aan het eind van de keten. Het waardeverlies is enorm. De zeer inefficiënte en milieubelastende manier waarop we met grondstoffen omgaan is niet vol te houden richting de toekomst. Niet alleen schaarste maar ook klimaatverandering noodzaakt ons efficiënter met grondstoffen om te gaan. Tussen de 20-40% van het energie- gebruik en uitstoot van broeikasgassen heeft betrekking op materiaal- en productketens die relevant zijn binnen de circulaire economie.

 

Twee jaar na de start

De provincie heeft twee jaar geleden, als eerste provincie in Nederland, een Uitvoeringsagenda Circulaire Economie vastgesteld. Het merendeel van de 60 aanjaagprojecten is na twee van de drie jaar gerealiseerd. We hebben circulariteit opgenomen in onze trajectprogrammering provinciale wegen, de Gelderse maakindustrie geïnformeerd en gestimuleerd om nieuwe circulaire business modellen te ontwikkelen en het MKB ondersteund bij ontwikkeling van nieuwe biobased grondstoffen en producten (nutriënten uit mest, plantaardige eiwitten, natuurvezels). In deze terugblik kunt u lezen welke activiteiten we hebben uitgevoerd en tot welke inzichten dit heeft geleid.
 

Meer focus op ketengerichte impactprogramma’s

Net als het PBL zien we echter dat we er nog niet zijn en er nog een wereld te winnen is. Op basis van de resultaten die we de afgelopen jaren samen met onze partners hebben bereikt, gaan we nu de overgang maken van pilots en aanjaagprojecten naar ketengerichte impactprogramma’s en opschaling van doorbraak technologieën richting de markt.

 

Michiel Scheffer

Gedeputeerde Economie, Arbeidsmarkt en Internationale Betrekkingen

 

Ik kijk met voldoening terug op wat we de afgelopen jaren hebben bereikt. Het fundament is gelegd. Nu is het een kwestie van verder bouwen. Liefst met nog een tandje erbij. In het vertrouwen dat we op de goede weg zijn om onze Gelderse economie duurzaam en toekomstbestendig te maken.
Lees de gehele evaluatie 2017-2018 en de focus voor de komende jaren van de Provincie Gelderland op www.gelderland.nl.

Op zoek naar meer verdieping? Kom 16 mei naar het Circulaire Economie Festival en volg het Circular Cities Track.

 

 

Related Posts

Leave a reply

Circulaire Economie Festival website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024