Grijs is het nieuwe groen

Door: Linda Blommaert, Heros Sluiskil Als er één kleur is die symbool staat voor de circulaire economie dan is dat natuurlijk groen. Op zich heel begrijpelijk, maar wel een beetje jammer dat dat nou net niet de kleur is die je aantreft...
Grijs is het nieuwe groen

Door: Linda Blommaert, Heros Sluiskil

Als er Ă©Ă©n kleur is die symbool staat voor de circulaire economie dan is dat natuurlijk groen. Op zich heel begrijpelijk, maar wel een beetje jammer dat dat nou net niet de kleur is die je aantreft als je bij Heros Sluiskil een kijkje komt nemen. Het ziet er bij ons eerlijk gezegd nogal grauw en grijs uit. Maar schijn bedriegt. Ons grijs is wel degelijk groen. Sterker nog: grijs is onze geuzenkleur. We willen er mee uitdragen dat duurzaamheid meer is dan ‘cleane’ windparken, zonnecollectoren en elektrische auto’s. Grijs als basis voor een groene economie.

Urban Mining

Bij Heros Sluiskil houden we ons al jaren bezig met recycling en hergebruik. We zijn voorloper op het gebied van ‘urban mining’. Dat houdt in dat we alles uit het stedelijk afval halen wat er in zit. We ontginnen geen mijnen, we ontginnen als het ware de afvalzak waar het restafval inzit.

Dit gebeurt in samenwerking met een groot aantal partijen. Na inzameling en sortering komt het restafval bij Afval Energie Centrales (AEC) terecht. Daar wordt het verbrand ten behoeve van energieproductie. End of story zou je denken. Niets is minder waar. Het residu dat bij dit proces op bodem overblijft, het zogenaamde bodemas, zit nog vol met waardevolle stoffen. En dat is waar wij om de hoek komen kijken. Hier begint ons ‘mining’ proces. 

Het metaalverhaal

Uit het bodemas halen we onder meer ferro (ijzer) metalen en non-ferro metalen. Door onze jarenlange ervaring weten we inmiddels wat er komt kijken bij het herwinnen van nieuwe grondstoffen. Dankzij innovatieve technieken zijn we in staat om hoogkwalitatieve Ferro en Non-Ferro producten te leveren die ook echt interessant zijn voor de volgende schakels in het recyclingproces: gieterijen, smelterijen en de metaalverwerkende industrie. Dat is natuurlijk een belangrijk punt in het verhaal. Wil je de cirkel goed rond krijgen, dan moet je wel leveren waar behoefte aan is. Ook groene economie is economie.

Haal er uit wat er in zit

Bij de winning van non ferro streven we naar het hoogste rendement. We halen alles er uit wat er in zit. Het resultaat is een rijk gevuld non ferro concentraat van koper, aluminium, chroom, nikkel, zink, messing en zelfs edelmetalen als zilver en goud. Dit proces is continu in ontwikkeling, waarbij de cijfers achter de komma meetellen. Hier speelt de wet van de grote getallen. Een rendementsstijging van 0,01% lijkt minimaal maar door de grote volumes AEC bodem-as die dagelijks over onze scheiders gaan, is het effect substantieel. We zijn in staat om steeds meer non ferro terug te winnen. Waardoor er per saldo minder primaire grondstoffen gewonnen en gebruikt hoeven te worden.

Afval komt mooi weer terug

Na het winnen van ferro en non ferro, blijft er nog steeds 90% over als zogenaamde “minerale fractie”, waar we nog veel meer mee doen. Dat heeft onder andere geresulteerd in een duurzaam en door Rijkswaterstaat gecertificeerd product voor de grond-, weg- en waterbouw. Maar daarover in ons volgende blog meer. Mocht u in de tussentijd ergens door ons land rijden, bedenk dan hoe mooi het is dat het afval dat u weggooit terug komt in de weg waarop u rijdt, de verkeersborden die u ziet en de vangrail die u beschermt.

 

 

Related Posts

Leave a reply

Circulaire Economie Festival website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024