Afval op de stoep, afval in de stoep

Door: Linda Blommaert, Heros Sluiskil De meeste mensen die hun vuilniscontainer op de stoep zetten, realiseren zich niet dat de inhoud van hun container wel eens een wezenlijke bijdrage aan de stoep zelf geleverd kan hebben. Dat zit namelijk zo: al het...
Afval op de stoep, afval in de stoep

Door: Linda Blommaert, Heros Sluiskil

De meeste mensen die hun vuilniscontainer op de stoep zetten, realiseren zich niet dat de inhoud van hun container wel eens een wezenlijke bijdrage aan de stoep zelf geleverd kan hebben. Dat zit namelijk zo: al het restafval dat bij de inwoners van ons land wordt opgehaald, komt bij afvalverwerkingsbedrijven terecht. Daar wordt het gesorteerd en verwerkt en wat overblijft gaat naar de 12 Afval Energie Centrales (AEC) die ons land rijk is. Daar wordt het verbrand ten behoeve van energielevering. Het residu daarvan, de bodemas, is het startpunt voor veel nieuwe producten.

Duurzaam alternatief voor zand en grind

Recyclebedrijf Heros Sluiskil is producent van die nieuwe producten. Zoals we in ons vorige blog vertelden, halen we met geavanceerde installaties ferro (ijzer) en non-ferro metalen uit de bodemas. Die verwerken we tot halffabricaten voor gieterijen, smelterijen en de metaal-verwerkende industrie.

Daarna blijft er nog steeds 90% over als zogenaamde minerale fractie. We zijn er de afgelopen jaren door innovatieve technieken in geslaagd die minerale fractie steeds beter op te schonen en verder door te ontwikkelen. Met als uiteindelijk resultaat een aantal hoogwaardige producten die als secundaire grondstof een volwaardig en duurzaam alternatief zijn voor primaire grondstoffen als zand en grind, met zelfs een betere CO2-balans.

Van afval naar stoeptegel

Met deze producten, granova® granulaat en granova® combimix, leveren we dus een actieve bijdrage aan de circulaire economie. Dankzij hun veelzijdigheid kunnen ze voor diverse doeleinden worden gebruikt. Zo speelt granova® granulaat een belangrijke rol als toeslagstof bij de productie van vormgegeven betonproducten zoals stevige depotblokken, stenen, banden, vloerplaten en tegels. En die tegels, die vind je weer terug in de stoep. Daarmee is het afval op de stoep uiteindelijk terechtgekomen in de stoep. En is dit recycleverhaal terug bij waar we begonnen zijn.

In ons volgende blog zullen we meer vertellen over de niet-vormgegeven toepassingen van onze granulaatproducten voor de wegenbouw en andere infrastructurele werken. Een van onze producten is daarbij zelfs gecertificeerd door Rijkswaterstaat. Maar zoals gezegd, volgende keer meer.

Related Posts

Leave a reply

Circulaire Economie Festival website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024