Een stap richting circulair bouwen

Circulariteit en circulair bouwen zijn begrippen die te pas en te onpas worden gebruikt in de bouwsector, het daadwerkelijk doen is echter een ander verhaal. Op dit moment zijn er slechts enkele initiatiefnemers die op het gebied van circulair bouwen...
Een stap richting circulair bouwen

Circulariteit en circulair bouwen zijn begrippen die te pas en te onpas worden gebruikt in de bouwsector, het daadwerkelijk doen is echter een ander verhaal. Op dit moment zijn er slechts enkele initiatiefnemers die op het gebied van circulair bouwen pionieren.

Emergis, een zorginstelling uit Goes, Zeeland, behoort tot dit kleine groepje initiatiefnemers. Het doel? Meer partijen over de streep trekken om circulair te gaan bouwen. Pionieren is gevaarlijk, want daarmee ben je kwetsbaar, jij bent degene die alle tegenslagen als eerste tegenkomt. Het project van Emergis, de realisatie van een zo circulair mogelijke jeugd- en kinderkliniek, loopt al enige tijd en daarmee zijn zij de aangewezen partij om iets te zeggen over problemen (ik noem het liever uitdagingen) die je hierbij tegen kunt komen, hieronder een van de reeds tegengekomen ‘’uitdagingen’’.

Donorpand

Emergis gebruikt een donorpand (het ooit meest duurzame Rijkswaterstaat kantoor te Terneuzen, uit 2000) om circulair te bouwen met de wens om zo veel mogelijk materialen één op één te gebruiken. Neem bijvoorbeeld 18 jaar oude houten deurposten, nog van prima kwaliteit, maar met 2115 mm hoog, te kort om aan het huidige bouwbesluit te voldoen. Om ze dan maar in de oven te gooien gaat natuurlijk compleet tegen het circulaire denken in, maar een stuk aanzetten kost al snel meer dan het aanschaffen van compleet nieuwe deurposten. Emergis heeft in goed overleg met de gemeente Goes toestemming gekregen om de deurposten toch te mogen (her)gebruiken in hun kliniek.

Dit is slechts een voorbeeld van wat aangetroffen kan worden wanneer de stap naar circulariteit gezet wordt en zo zijn nog meer voorbeelden te noemen. Het project van Emergis dat ruim 2 jaar geleden gestart is, heeft als algemene boodschap naar de buitenwereld en dus ook naar u:

‘’Durf de stap naar circulair bouwen te zetten, maar begin tijdig met de voorbereiding hiervan. Er zullen ongetwijfeld uitdagingen zijn, maar samen met ketenpartners en vooral met heel veel vertrouwen kan een hoop bereikt worden.’’

Of je wilt of niet, om aan de eis van de overheid; heel Nederland circulair in het jaar 2050, te voldoen zal iedereen een steentje bij moeten dragen. Draagt u uw circulaire steentje al bij?

 

Geschreven door: Stijn Sannen, afstuderend student bouwkunde bij de Provincie Zeeland met als onderwerp circulaire inkoop, aanbesteding en contractering bij het project van Emergis.

1 COMMENTS

  1. P stahlecker
    April 19, 2018 08:03 Reply

    Stijn,

    heel veel succes met je thema voor het afstuderen !

    met vriendelijke groet, P. Stahlecker

Leave a reply

Circulaire Economie Festival website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2022