‘In de stad van de toekomst zijn grondstoffen in overvloed’

Marc van der Heijden Directeur EverUse   Als ondernemer heb ik, Marc van der Heijden, de stap gezet om 100% circulair te gaan ondernemen. Niet door iets wat ik altijd al deed circulair te gaan noemen maar door een radicaal...
‘In de stad van de toekomst zijn grondstoffen in overvloed’

Marc van der Heijden
Directeur EverUse

 

Als ondernemer heb ik, Marc van der Heijden, de stap gezet om 100% circulair te gaan ondernemen. Niet door iets wat ik altijd al deed circulair te gaan noemen maar door een radicaal andere richting te kiezen in zowel business model als product. Graag neem ik u mee in mijn visie op de toekomst:

 “Als ik naar de samenleving van de toekomst kijk, zie ik een stad zonder afval, waar al onze grondstoffen ter plekke zijn opgeslagen. Het welzijn van de mens staat centraal en alles draait om het behouden van waarde. Het is een plek waar gelukkige inwoners door middel van circulaire technieken bouwen aan hun dromen. Oude lineaire modellen als formule om snel geld te verdienen aan twijfelachtige materialen en gezondheid van mensen, gelden niet meer. De tijd van grondstoffen toewijzen aan een selecte groep, en de maatschappij voor de kosten op laten draaien is voorbij.

In de stad van de toekomst zijn grondstoffen in overvloed. Ze zitten verankerd in de binnen- en buitenkant van onze gebouwen en zijn toegankelijk voor iedereen. Een afschreven voorwerp vormt de grondstof voor een nieuw product, zonder dat we onze aardbol en de bewoners schade berokkenen. De wegwerpmaatschappij is verleden tijd. In onze toekomstige samenleving voelen mensen zich meer met elkaar verbonden en hebben ze vertrouwen in de maatschappij. Bovendien ervaren ze dat ze zelf kunnen bijdragen. In de stad van de toekomst is de circulaire economie helemaal ingeburgerd.”

Met EverUse innoveren wij op product, proces en business model en maken we op industriële schaal impact bij de realisatie van afval loze steden en de wording van de circulaire economie.

De eerste circulaire isolatiefabriek ter wereld staat in Nederland

De circulaire fabriek in Sneek produceert en upcycled een innovatief, circulair bouwmateriaal van papierafval dat oneindig opnieuw gebruikt kan worden. De productiefaciliteit is ontworpen om zonder afval te produceren waarbij elke isolatieplaat volledig kan worden hergebruikt. EverUse producten worden bewust in Nederland gemaakt. Dat verlaagt de CO2 footprint substantieel. Er worden geen nieuwe grondstoffen gebruikt en er is minder transport nodig. Wat ons betreft is lokale productie een essentieel onderdeel van de circulaire economie. En wij zijn trots dat we zo de werkgelegenheid in Nederland stimuleren.

Het echte circulaire business model: van afvalkosten naar grondstofwaarde

EverUse opereert met een volledig circulair business model. Het circulaire isolatiemateriaal is cradle to cradle gecertificeerd en ontworpen om volledig te kunnen hergebruiken. Doordat de producten kwalitatief hoogwaardig en vormvast zijn, heeft het de voorkeur om ze aan het einde van de gebruiksduur, opnieuw te gebruiken in een andere constructie. Echter, als ze niet meer worden gebruikt, moeten de producten worden ingeleverd, want EverUse blijft eigenaar van de grondstof. EverUse betaalt haar klanten die grondstofwaarde terug aan het einde van de levensduur. In 15 minuten maken we zonder gebruik van nieuwe grondstoffen van een EverUse plaat wéér een EverUse plaat.

Officiële opening door de Koning

Na vijf jaar ontwikkelen en investeren heeft Koning Willem Alexander op 23 januari jl. de EverUse fabriek officieel geopend en daarmee het startschot gegeven om op te gaan schalen en met haar circulaire producten de lineaire wereld stap voor stap te gaan veranderen in een circulaire wereld.

Leave a reply

Circulaire Economie Festival website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2022