Auping ontwikkelt zich van bedden- en matrassenfabrikant tot aanbieder van slaapoplossingen

Volgens Ine Stultjens, hoofd marketing bij Koninklijke Auping, is goed slapen na gezonde voeding en voldoende beweging het belangrijkste om je fit en energiek te voelen. Ze legt uit hoe een nieuw, volledig circulair matras onze wereld een beetje mooier...
Auping ontwikkelt zich van bedden- en matrassenfabrikant tot aanbieder van slaapoplossingen

Volgens Ine Stultjens, hoofd marketing bij Koninklijke Auping, is goed slapen na gezonde voeding en voldoende beweging het belangrijkste om je fit en energiek te voelen. Ze legt uit hoe een nieuw, volledig circulair matras onze wereld een beetje mooier maakt en welke transitie het 130 jaar jonge familiebedrijf doormaakt.

Auping. Fabrikant van bedden, toch?

“Klopt. Kwaliteitsbedden uit eigen land. Johannes Auping was een smid uit Deventer die onder meer kachels, fornuizen en hekwerken maakte, totdat hij in 1888 van een Deventer ziekenhuis de opdracht kreeg een bed te maken. Dat was een slim ontwerp. Auping dacht: zieke mensen moeten een bed hebben dat ventileert. Hij heeft toen met een staaldraad en een bonensnijmachientje een spiraalveer gespannen. Zo ontstond ‘Johannes Auping’s stalen gezondheidsmatras’. Zo’n spiraalbodem is voor tachtig procent open; hij ademt. Toen het ziekenhuis in Deventer officieel openging, zag de geneesheer-directeur van het Burgerziekenhuis in Amsterdam dat bed. Hij heeft toen meteen een order geplaatst. Zo is het balletje gaan rollen. In de afgelopen 130 jaar hebben we niet alleen bedden ontwikkeld, maar ook matrassen en andere slaapoplossingen.”

Wat onderscheidt Auping anno 2019 van andere beddenfabrikanten?

“Sinds de oprichting van Auping staan duurzaamheid en innovatief design centraal. De geschiedenis van Auping bevat meerdere designklassiekers, een van de bekendste is de Auping Auronde. Auping is groot geworden met uitvindingen zoals de spiraalbodem en de mogelijkheid om deze te verstellen. Een Auping is maatwerk, handwerk, vakwerk. Dat maakt een Auping bijzonder. Ieder mens is verschillend en ieder lichaam is anders dus maken we elk bed met aandacht voor detail, voor het milieu en voor de toekomst. We produceren pas wanneer we de klantorder binnenkrijgen en werken daardoor met minimale voorraad Ă©n afval. Een Auping is dus niet zomaar een bed of een matras. Het is onze overtuiging: een uitgeruste wereld is een mooiere wereld.”

‘Auping rust de wereld uit’ is jullie overtuiging. Dit is best ambitieus


“Wij vinden dat het belang van goede nachtrust wordt onderschat. Als je goed geslapen hebt, presteer je beter, ben je minder prikkelbaar en heb je meer aandacht voor anderen. Als iedereen goed zou slapen, zou de wereld een beetje beter en mooier zijn. Wij dragen daar aan bij met doordachte en duurzame ontwerpen. Welbeschouwd zit duurzaamheid in onze genen, want de spiraalbodem is haast onverslijtbaar. Daar bouwen we nu op voort. Zo betrekken we de meeste materialen voor onze bedden uit de nabije omgeving van Deventer. Verder zijn we erg alert op afval en verspilling. Wist je dat alleen in Nederland jaarlijks zo’n 1,5 miljoen matrassen worden weggegooid? Dat is een stapel zo hoog als 100 x de Mount Everest. In Europa zijn dat er 35 miljoen. Matrassen zijn slecht recyclebaar en het grootste deel wordt op dit moment verbrand. Zonde toch?”

Hoe zou het beter kunnen?

“Wij nemen onze matrassen terug en hergebruiken wat nog te gebruiken is. Van het restmateriaal kun je bijvoorbeeld judomatten of plaatmateriaal voor isolatiewanden maken. Dat is een mooie stap, echter nog niet voldoende. Want ook die belanden vroeg of laat in de verbrandingsoven en dat is zonde, want zo gaat er economische waarde verloren. Daarom hebben wij samen met DSM-Niaga een matras ontwikkeld dat waarvan alle materialen geschikt zijn voor hergebruik in een nieuwe matras, zonder verlies van waarde en zonder afval. Echt circulair dus. We bieden dit matras nu aan in een leaseconstructie aan de zakelijke markt, zoals hotels en vakantieparken. Ze betalen niet voor het eigendom maar voor het gebruik: sleeping as a service. Een volledig gesloten loop die dus mogelijkheden biedt voor zowel refurbishement als recycling, maar altijd zonder downcycling. Landal GreenParks is een van onze eerste klanten. Dit is geen pilot product. Deze matras is economisch en kwalitatief gereed. Sterker nog, wat betreft slaapklimaat en ventilatie presteert hij beter dan iedere andere matras op de markt. We hopen dit concept op termijn ook te kunnen uitrollen naar de consumentenmarkt en we stellen de techniek open voor andere producenten. Met dit concept koop je rust. Letterlijk.”

Je bent een van de sprekers op het Circulaire Economie Festival. Wat ga je vertellen?
“Ik ga vertellen over hoe we als bedrijf de transitie doormaken van traditionele bedden- en matrassenmaker, naar een merk om van te houden en de rol die zowel emotie als technologie daarin speelt. En natuurlijk vertel ik ook over hoe we samen met DSM-Niaga ons circulaire matras hebben ontwikkeld en welke hobbels we daarbij hebben moeten nemen.”

Ine Stultjens, hoofd marketing bij Koninklijke Auping. Tijdens het Circulaire Economie Festival zal zij spreken tijdens de Keynote: Auping rust de wereld uit. Bekijk het programma voor meer informatie.

 

 

 

Leave a reply

Circulaire Economie Festival website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024