Mary-Ann Schreurs (wethouder): ”Licht is onderdeel van de openbare ruimte”

It is possible to watch this video with English subtibles. The subtitles don’t start automatically, you have to turm them on. How? Click on the captions icon at the bottom of the video. Depending on your location, the captions icon will look like one of the following:  or  Click Settings Click Translate Captions Click to select a language...

It is possible to watch this video with English subtibles. The subtitles don’t start automatically, you have to turm them on.

How?

  1. Click on the captions icon at the bottom of the video. Depending on your location, the captions icon will look like one of the following:  or 
  2. Click Settings
  3. Click Translate Captions
  4. Click to select a language
  5. Click OK

Lees of bekijk het (video)interview met wethouder Mary-Ann Schreurs hieronder.

Smart lighting is op zichzelf al een enorm belangrijk onderwerp, omdat we weten dat licht een enorm effect heeft op mensen en we zijn nu in staat om daarin maatwerk te leveren. Maar het is nog veel belangrijker omdat het een onderdeel is van de openbare ruimte, en daar vinden nog veel meer dingen in plaats. En het interessante is, dat vanaf 2020-2025 al die dingen met elkaar ge√Įntegreerd worden, zodat voor degenen voor wie het bedoeld is, dat gewoon √©√©n omgeving is.

Dat is geen gemakkelijke opgave dus daarom willen we natuurlijk gewoon dat we ook op 13 november bij elkaar komen tijdens het Smart Lighting Event om dat soort dingen met elkaar uit te zoeken: ‚ÄėHoe doe je dat nou?‚Äô En wij kunnen natuurlijk in onze oneindige wijsheid heel veel dingen bedenken, want u bent allemaal professionals en u heeft een enorme kennis en kunde, en daarom zijn we zo vreselijk blij als u hier naartoe komt, maar wat wij niet kunnen is aangeven wat dat betekent voor de mensen voor wie het bedoeld is, dus in een concrete wijk in een concrete omgeving, en daarom is het zo belangrijk dat die uiteindelijk ook een onderdeel zijn van het maken van de oplossingen.

Het onderzoek wat er plaatsvindt is typisch iets wat je in professionele omgevingen als researchinstituten zoals de TU Eindhoven doet, en allerlei andere plekken in de wereld, maar het te laten werken dat is altijd in een specifieke omgeving, en met de specifieke partijen. En niet in de laatste plaats, gewoon met mensen. De drie thema’s waarover gesproken zal worden, zijn beleving, participatie en ethiek.

Cre√ęren van een briljante wereld

Beleving omdat we allemaal weten dat licht een enorm effect heeft op je. Heb je je weleens afgevraagd dat als je in het volle zonlicht zou staan ’s avonds dat geweldig zou zijn en dat er ineens allemaal licht is. Mensen krijgen een hartaanval als je dat opeens plotseling doet! Dus het is ook nog wel belangrijk dat je oppast wat je doet en dat brengt me op een ander onderwerp, dat is namelijk ethiek. Wij grijpen tegenwoordig heel makkelijk in in het leven van mensen, omdat ons inziens ze allemaal datasystemen zijn En uiteindelijk moet je je afvragen waar de grens is van wat we willen en wat we niet willen. En dat is uiteindelijk iets wat we vooral ook met iedereen uit willen vinden. Uiteindelijk moet je zelf de vrijheid hebben om ja of nee te zeggen, maar meestal is het gedeeltelijk wel en gedeeltelijk niet.

Iedereen heeft het altijd over technologie en dan hebben ze het of dat ze een briljante wereld gaan cre√ęren, of dat we zeggen ‚Äėdat wordt allemaal niks‚Äô, maar geen van beiden is waar. We hebben de keuze om het op een bepaalde manier met elkaar te organiseren, maar dan moet je wel onderzoeken wat er in concrete situaties belangrijk is. Ethisch gezien heb je ook een aantal dingen die aan de voorkant doet, dus daarom heb ik bij het lichtverhaal gezegd: open infrastructuur, open toegang, open data, en open services. En dat komt gewoon omdat we vinden dat onze samenleving op dat soort openheid gebaseerd moet zijn, en niet in de laatste plaats dat iedereen, of het nou bedrijven, kennisinstellingen of burgers zijn, ook in staat moeten zijn iets nieuws toe te voegen.

Smart Lighting Event

Ik heb er zin in, u ook? Waarom als professional naar Eindhoven moet komen? Nou, om dat te halen. Kijk, wij verwachten natuurlijk dat u ons wat brengt, maar het interessante is dat je dit soort dingen vooral samen met elkaar kunt cre√ęren, dus wij krijgen evenveel van u als u van ons. En, het leuke is om ook nog een aantal plekken te zien waar het uitgeprobeerd is, want we hebben het Glow festival op hetzelfde moment. En dat is gedeeltelijk heel erg experimenteel, maar bovenal is het leuk. Dus minstens is het aardig om voor de lol naar Eindhoven te komen, want dat is het trouwens altijd als je lol wilt hebben, want het maken is het mooiste wat er is!

Kijk voor meer informatie over het Smart Lighting Event op www.smartlightingevent.com.

Leave a reply

Smart Circle website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024