Masterclass

Masterclass Circulair inkopen en aanbesteden Deze masterclass heeft reeds plaatsgevonden. 09.30 - Ontvangst en registratie 10.00 - Welkom door uw masterclass moderator Michel Schuurman, MVO Nederland en Green Deal Circulair Inkopen   10.15 - De business case voor circulaire economie...

Masterclass Circulair inkopen en aanbesteden

Deze masterclass heeft reeds plaatsgevonden.

09.30 – Ontvangst en registratie

10.00 – Welkom door uw masterclass moderator

Michel Schuurman, MVO Nederland en Green Deal Circulair Inkopen

 

10.15 – De business case voor circulaire economie in sourcing & procurement

Anneke Sipkens, Director Sustainability, Deloitte
Arjan Berntsen, Director Supply Chain, Deloitte

11.00 – Pauze

11.30 – Samenwerking en delen in de keten

De kern van circulaire economie ligt in samenwerking en delen. Hoe u dit aan kunt pakken en de rest van uw organisatie mee kunt krijgen, hoort u in deze sessie. Ook hoort u wat de mythes van bijvoorbeeld de aanbestedingswet zijn. Hoe daagt u de markt uit producten circulair aan te bieden? Hoe krijgt u opdrachtgevers zover dat er meer uitgegaan wordt van de functionele behoefte? Wat is de rol van de budgethouder? Hoe formuleert u de behoefte?

Joan Prummel, Categoriemanager Afval en Grondstoffen, RVO

12.00 – Concrete afspraken in het aanbestedingsproces met een praktijkcase

Circulariteit is inmiddels een veelgevraagd onderwerp in de gebouwde omgeving. Maar hoe pas je circulaire ambities concreet toe? De ervaring leert dat het niet zozeer gaat om het technisch specificeren van circulaire bouwmaterialen maar juist het volgen van een ander proces; en het meekrijgen van het bouwteam in circulaire ambities. Bij de herhuisvestingsopgave van Liander in Duiven is het goed gelukt om de circulaire ambities vorm te geven – in deze masterclass wordt aangegeven hoe dat is gedaan.

Cécile van Oppen, Consultant, Copper8

12.45 – Lunchpauze

13.30- Rondleiding door The Edge: verzorgd door Deloitte

14.00 – Circulair Inkopen als aanjager van de circulaire economie

Een sleutel voor het aanjagen van de circulaire economie ligt bij inkopers. Zij stimuleren en creëren immers de vraag naar circulair geproduceerde goederen door juist waarde te hechten aan functionaliteit, maximaal waardebehoud van grondstoffen en ketensamenwerking. Hierdoor ontstaan nieuwe business modellen, wat meerwaarde creëert voor de organisatie, milieu en maatschappij. Aan de hand van inspirerende voorbeelden zal dit worden toegelicht.

Cas van Arendonk, Managing Partner, Kirkman Company;mede initiatiefnemer Green Deal Circulair Inkopen
i.s.m. Jenny van den Boogaard, Consultant, Kikrman Company

14.45 – ‘Disruptive’ factoren in de transitie naar circulair inkopen?

Inkopen is mensenwerk, maar zeker waar het innovatief en circulair aanbesteden betreft, heerst het idee dat systemen het onmogelijk maken om tot excellente resultaten te komen. Erick Wuestman maakt duidelijk dat u niets in de weg staat om, juridisch correct, slim en creatief om te gaan met het uitvragen van uw behoeften en het maximale te halen uit de potentie van de markt en uw eigen organisatie.

Erick Wuestman, Voorzitter, Stichting Circulaire Economie

i.s.m. Matthijs Mutsaers, Advocaat, Nysingh Advocaten en Notarissen

15.30 – pauze

16.00 – Circulaire Economie in de praktijk

Uitdagingen, Oplossingen & Leerpunten

De circulaire economie biedt een veelbelovend alternatief voor onze overwegend lineaire economie. Daarnaast kan het tienduizenden banen opleveren en vele miljarden euro’s besparen. Praktische voorbeelden van geslaagde projecten zijn echter spaarzaam en veel partijen weten niet goed waar te beginnen. Aan de hand van diverse projecten in de spoorsector, delen Hermen Jan en Thijs graag diverse uitdagingen, oplossingen en leerpunten met u.

Hermen Jan van Ree, Strategic Consultant Sustainability, Royal HaskoningDHV
Thijs Cloosterman,  ProRail B.V.
i.s.m. Eric Brink, voestalpine Railpro

16.45 – Panel discussie en napraten

17.00 – Einde masterclass, afsluiting met borrel

Circulaire Economie Festival website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2023