Hans Izeboud: “We zijn gefocust op sensoren, die allerlei dingen meten tijdens de groei”

Hans Izeboud: “We zijn gefocust op sensoren, die allerlei dingen meten tijdens de groei”

Tijdens het congres Internet of Things werd Hans Izeboud, Aris B.V. geïnterviewd door New Business Radio.

ArisHet is een ontdekkingstocht om er achter te komen dat zoiets als internet of plants er is en wat ons dat gaat brengen.

 

Wij komen vanuit de techniek. Wij hebben altijd gewerkt aan technische oplossingen voor het beoordelen van planten en naar mate je meer en meer in die wereld terechtkomt, wil je ook meer weten van de wereld waar je in zit, de keten van een aantal producten. En op die manier zijn we erachter gekomen dat wanneer je helemaal naar het begin van die keten gaat, wat gebeurt er allemaal en dan kom je er achter dat planten van nature al met elkaar communiceren.
Dus bomen in de natuur praten met elkaar, een soort van praten, via hun wortels bijvoorbeeld, maar ook via de lucht. Ze beïnvloeden elkaar, ze zorgen voor schaduw waardoor een plant niet kan groeien of minder groeit. Je hebt de bijtjes en de bloempjes. De bloemen zetten de bijen in om ook weer contact te maken met andere bloemen. Dus op die manier is er al heel lang een verbinding tussen individuele planten, dieren en wij noemen dat het internet of plants.

Hoe moet ik dat dan voor me zien. Die informatie wordt uitgewisseld tussen bomen. Dan heeft de ene boom bijvoorbeeld bepaalde kennis en dat wordt dan overgedragen naar een andere boom. Is dat hoe het werkt?

Ja, op het moment dat er een gevaar dreigt, dan wordt dat doorgegeven op de één of andere manier. Ze helpen elkaar beter groeien, ze stimuleren elkaar, maar ook daar heb je ook planten die elkaar negatief beïnvloeden en daar communiceren ze ook over.

Dus communicatie bij planten, wat interessant! Jullie zijn erachter gekomen omdat jullie in die wereld zitten. Wat doen jullie dan precies?

Wij maken camerasystemen voor het beoordelen van natuurproducten. En natuurproducten zijn dan kippen in een slachtlijn bijvoorbeeld, maar ook planten, tomatenplanten, orchideeën en alHans Izeboud 200x200 dat soort producten. Wij meten gedurende het hele proces van groeien van die planten een aantal factoren die een rol spelen bij het sturen van de groei van die planten. As je in een heel vroeg stadium al iets kunt meten aan zo’n plant, dan kun je voorspellen hoe die eruit ziet op het moment dat je hem wilt gaan verkopen. Dus hoe eerder je die informatie hebt, hoe beter je kunt zorgen dat er afzetmarkt voor is en dat soort zaken. We zijn gefocust op sensoren, die allerlei dingen meten tijdens de groei.

En dus niet alleen bij planten, maar ook bij kippen?

Nou ja, we zitten aan het eind van de keten, dus in de kippenslachterij kijken we wat er uiteindelijk van geworden is, maar we zitten ook aan het begin van de keten. We hebben systemen gemaakt om kuikentjes te beoordelen als ze net uit het ei komen. Alles wat er tussen zit is nog een wereld die nog voor ons open ligt.

Waar zijn jullie actief, hoe breed moet ik jullie voor me zien?

We zitten in Eindhoven, de nieuwste regio van de wereld met een goede burgemeester, die voor ons opkomt.

Ja, dat hebben we inderdaad gemerkt. Veel reclame voor Eindhoven deze dag.

Ja, daar is niet om heen te komen. We dachten vroeger dat we in het verkeerde gebied van Nederland zaten, omdat heel veel activiteiten in die tuinbouw vinden in andere regio’s plaats. Maar juist door de combinatie van techniek en ook de design academy die in Eindhoven zit, ben je in staat om oplossingen te verzinnen die anders zijn als wat we tot nu toe allemaal gewend zijn.

Wat is de rol van de gemeente daarin? Op wat voor manier stimuleert de gemeente jullie?

Nou, wij hebben er nog niet zo heel veel van gemerkt, maar we hebben nu wel gehoord dat de Singularity University naar Eindhoven komt. Ik heb zelf een cursus gevolgd, die door iemand gegeven was die de Singularity University eigenlijk naar Nederland gebracht heeft. Dat gaat over Lean start up en nieuwe bedrijven opstarten aan de rand van bestaande bedrijven. Juist om te ontwrichten, juist om dingen anders te doen en ik zie ook de mogelijkheid van het introduceren van zo’n internet of plants, door dingen heel anders te zien, ook weer open te staan voor nieuwe oplossingen, nieuwe richtingen die anders zijn, dan we nu allemaal gewend zijn.

Waar gaat dit eindigen, want we weten dat het internet of things tussen apparaten in de kinderschoenen staat. Is er bij jullie ook nog iets wat over tientallen jaren een doel is voor jullie onderneming om dat te bewerkstelligen?

Je moet het ontdekken. Het is een ontdekkingstocht om er achter te komen dat zoiets als internet of plants er is en wat ons dat gaat brengen dat zal de toekomst leren.


Meer informatie?

De opkomst van Internet of Things (en daarmee M2M communicatie) heeft een grote strategische impact voor veel bedrijven in Nederland. Dit biedt natuurlijk kansen voor ondernemers om nieuwe producten te ontwikkelen. Het zal echter ook een uitdaging zijn voor het huidige business model van bedrijven. Het tweede strategische Internet of Things congres in Nederland dat zich richt op deze ondernemers en bedrijven die zich nu al bezig houden met het onderwerp, zal op 6 april 2016 plaatsvinden.

Related Posts

Leave a reply

The internet of things website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2019