Guido Braam: “Met de circulaire economie kun je een langdurige relatie opbouwen”

In 2016 is Nederland EU-Voorzitter. Het thema Circulaire Economie is een van de speerpunten van het voorzitterschap. We vroegen Guido Braam, trekker van het initiatief Nederland als Circulaire Hotspot' naar de potentie van Circulaire Economie, best practices en de rol...
Guido Braam: “Met de circulaire economie kun je een langdurige relatie opbouwen”

Guido Braam ggIn 2016 is Nederland EU-Voorzitter. Het thema Circulaire Economie is een van de speerpunten van het voorzitterschap. We vroegen Guido Braam, trekker van het initiatief Nederland als Circulaire Hotspot’ naar de potentie van Circulaire Economie, best practices en de rol van de overheid.

 


”Laten wij ervoor waken dat wij niet dezelfde fout maken als bij duurzaamheid. Een moralistisch verhaal dat het allemaal minder wordt, gaat de meerderheid niet over de streep trekken”

Wat is in uw ogen de potentie van de circulaire economie?

De miljarden vliegen je om de oren in onderzoeken van McKinsey, TNO en Accenture. Dat blijkt een hele goede manier te zijn om de interesse te wekken van de ‘mainstream’ bestuurders en ondernemers. Maar deze bedragen zijn grotendeels gebaseerd op een verwachte stijging aan grondstofprijzen (en stijgen die wel als iedereen de circulaire economie omarmt?) en op de huidige inefficiënte manier waarop wij wereldwijde ketens hebben laten ontstaan waardoor veel verkwisting onderstaat in de poging te optimaliseren op onderdelen.

Enthousiaster ben ik over de potentie van de vele innovaties die kunnen ontstaan vanuit de circulaire economie. Verdienmodellen die ervoor zorgen dat je in enkele gevallen geen producten verkoopt, maar een lange termijn relatie aangaat met jouw klanten waarbij de service/ de functionaliteit centraal staat. Maar ook innovaties in het terugwinnen van grondstoffen en componenten. Apparatuur die zichzelf repareert, toegang krijgen tot spullen die je normaal niet kan betalen, wij staan nog maar aan het begin

Welk project of welke organisatie is een goed voorbeeld van circulaire economie?

Ik denk dat Park2020 in Hoofddorp laat zien dat het mogelijk is een bedrijventerrein te bouwen op basis van de Cradle 2 Cradle principes. Niet alleen een succes qua gezond binnenklimaat, maar ook alle principes zoals modulair bouwen, ready for disassembly en het uitsluiten van toxiciteiten zijn toegepast. Met een hogere waarde financieel succesvol gebleken in een zwaar terugvallende vraag in de bouwwereld

Natuurlijk blijven partijen als Interface en van Gansewinkel mooie inspirerende voorbeelden, maar start-ups die de sprong wagen zoals Pelican House, Wasbundels en natuurlijk Mud Jeans zetten een groeiende groep ondernemers aan het denken

Op welke manier kan of moet de overheid mee investeren in de circualaire economie?

De overheden centraal en decentraal kopen voor meer dan 60 miljard in per jaar. Dat is de beste investeringsmogelijkheid voor de korte termijn. De overheid moet dan wel accepteren dat op dit innovatieve vlak nog geen ‘proven technology’ beschikbaar is.

Er zijn verschillende revolverende fondsen of mogelijkheden investeringen te laten aanvullen door regeling vanuit de overheid. Toch zou een groot ambitieus project enorm helpen de investeringen wat meer te richten. Denk aan een ‘man op de maan’ missie. Mariane Mazzucato maakt duidelijk dat wij onderschatten dat het merendeel van de innovaties vanuit de overheid komt.

Wat merkt de consument/burger al van de omslag naar een circulaire economie?

Laten wij ervoor waken dat wij niet dezelfde fout maken als bij duurzaamheid. Een moralistisch verhaal dat het allemaal minder wordt, gaat de meerderheid niet over de streep trekken. De term circulaire economie hoeft niet eens bekend te zijn bij burgers. Delen van de samenleving wil meer invloed op zijn of haar eigen productieproces; zelf produceren met urban farming, 3 D printers en zelf producten kunnen maken in plaats van het moeten weggooien.

De belangrijkste kans voor partijen die aan individuele klanten wat verkopen is dat je met de circulaire economie een langdurige relatie op kan bouwen. In plaats van proberen CD’s te verkopen (op het laatste voor 1 Euro bij het pompstation) naar een service zoals spotify waar je elke maand betaald. Voorspelbare inkomsten en als je het goed doet een veel beter beeld van wat jouw eindgebruikers willen.

Elke organisatie kan circulair ondernemen!

Iedereen die wil kan circulair ondernemen, de transitie is in gang gezet, dus partijen die dit snel genoeg zien, kunnen voorop lopen. Maar er zijn ook verliezers met de opkomst van de circulaire economie. Als je een mijnbedrijf bent, zou ik nu toch echt nadenken om nieuwe verdienmodellen erbij op te zetten.

Ketenbreed samenwerken klinkt idealistisch maar in de praktijk werkt dit toch (vaak) niet

Eigenlijk wordt er continu ketenbreed samengewerkt, als eeuwen. Alleen is het model nu vaak gebaseerd op en win-verlies model, de mentale stap waarbij partijen werken met een open kostprijs en niet opportunistisch te werk gaan zal nog de grootste rem zijn op de veel logischer ketenintegratie

 


Circulaire Economie Congres

BlogIn Rotterdam vindt het circulaire economie congres plaats gericht op een nieuwe visie, samenwerking en nieuwe financierings-en business modellen. Tijdens het congres zullen zowel deelnemers uit de hele supply chain van de maak en recycling industrie als initiatiefnemers bij gemeenten, provincies en het rijk samen komen. Ook worden partijen die advies geven op het gebied van (transitie) management, financiën, organisatie advies en IT ook uitgenodigd. Guido Braam is een van de sprekers van het event. Bekijk de website!

Related Posts

Leave a reply

Circulaire Economie Festival website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024