Schiphol als een circulaire stad

De internationale luchthaven Schiphol is in de loop der jaren eigenlijk uitgegroeid tot stad. Met veel infrastructuur, gebouwen, retail, openbaar vervoer, maar natuurlijk ook het vliegverkeer. De besturing van zo’n “stad” en alle keuzes daar omheen zijn een hele verantwoordelijkheid....
Schiphol als een circulaire stad

De internationale luchthaven Schiphol is in de loop der jaren eigenlijk uitgegroeid tot stad. Met veel infrastructuur, gebouwen, retail, openbaar vervoer, maar natuurlijk ook het vliegverkeer. De besturing van zo’n “stad” en alle keuzes daar omheen zijn een hele verantwoordelijkheid. En die neemt Schiphol zeker, want een betere wereld begint bij jezelf. Door de omvang van de luchthaven kunnen duurzame keuzes ook echt een verschil maken.

Klimaatneutraal

De doelen die Schiphol zichzelf heeft gesteld zijn niet mis. In 2030 bestaat het begrip afval niet meer, alleen nog maar door- en reststromen en voor 2040 gaan ze nog een stap verder, dan zal de luchthaven op eigen grond en in de lucht tot 3.000 voet geheel klimaatneutraal zijn. Om deze doelstellingen te kunnen operationaliseren is er een samenwerking aangegaan met de Ellen MacArthur Foundation, vast bij jullie allen bekend als de grootste voorloper in de wereld op circulaire impact.

Waardebehoud van materialen, producten en componenten, het uitgangspunt van Circulaire Economie, zie je terug in alle projecten. Eenmalige injecties worden niet meer gedaan, er moet een goede afweging gemaakt zijn over wat er op de lange termijn uitkomt. Maar het blijft ingewikkeld, want de kostenstructuur zal goed uitgelegd moeten worden voor een zakelijk verantwoorde route. Circulair denken gaat natuurlijk verder dan naar de winkel gaan en zomaar iets nieuws aanschaffen.

2030 en 2040

Eerder sprak ik al over Schiphol als stad, dit betekent dat de luchthaven rekening moet houden met meerdere “bewoners”. Niet op ieder project is er dus zelfcontrole. Maar door de organisatie vanuit zichzelf op te zetten, bijvoorbeeld de afvalstromen ophalen en voorzien, kunnen de “bewoners” makkelijker aanhaken. Voor Schiphol ligt hier dan een rol als initiatiefnemer en verbinder, die zij graag op zich nemen om de stappen te zetten richting hun doelen voor 2030 en 2040, want zonder samenwerkingen komen ze er niet.

Volgens André van den Berg, Executive Vice President & CCO Royal Schiphol Group, is Schiphol nog steeds een lerende organisatie. Door iedere keer weer de afweging te maken tussen goede materialen, kosten en veiligheid zijn ze niet altijd 100%, maar streven ze hier wel naar. Door onder meer samen te werken met Thomas Rau van Madaster, waar Schiphol ook lid van is, pakken ze hierop al hun rol.

Schiphol heeft een hoge ambitie. Om te laten zien dat het ook echt wel 100% mogelijk is hebben zij het mortuarium als showcase neergezet. Het mortuarium moest verplaatst worden en kan op de nieuwe locatie ca. 15 jaar blijven staan. Dit gebouw is cradle to cradle geïnspireerd, heeft een BREEAM Outstanding label en laat zien dat het in de toekomst echt mogelijk is om hun doelen te behalen. Al blijft het een leerproces, met elkaar, maar het kan altijd beter sluit André af.

 

 

 

Leave a reply

Circulaire Economie Festival website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024