Nederland op weg naar ‘circulaire hotspot’ in 2016

Organisaties leggen de lat hoog op weg naar EU-voorzitterschap Nederland wordt een koploper op het gebied van circulaire economie. Die ambitie werd op 8 juli bij Schiphol officieel uitgesproken door 25 organisaties. Zij gaven daarmee het startschot voor de missie...
Organisaties leggen de lat hoog op weg naar EU-voorzitterschapnederland Circulaire hotspot

Nederland wordt een koploper op het gebied van circulaire economie. Die ambitie werd op 8 juli bij Schiphol officieel uitgesproken door 25 organisaties. Zij gaven daarmee het startschot voor de missie om Nederland als circulaire hotspot te positioneren tijdens het Europese voorzitterschap van Nederland in 2016.

In aanwezigheid van Prins Carlos de Bourbon de Parme, initiatiefnemer van Nederland Circulaire Hotspot, tekenden 25 vooraanstaande organisaties[1], waaronder Accenture, KPMG, Rabobank, de Unie van Waterschappen en de Gemeente Amsterdam, voor hun ambassadeurschap. Zij willen dat Nederland in 2016 wordt gezien als dé plek waar zich de meest relevante kennis en ervaring bevindt op het gebied van circulair ondernemen. Die kennis wordt in Nederland volop ingezet en toegepast door Nederlandse multinationals, het MKB en de (lokale) overheid.

Nederland als Circulaire Hotspot

Om de daad bij het woord te voegen, werd ook de overeenkomst getekend tussen Delta Development Group (en haar partners[2]), Schiphol Area Development Company (SADC). Zij werken samen aan de ontwikkeling van het circulaire deelgebied van Schiphol Trade Park: The Valley. Coert Zachariasse, eigenaar van Delta Development Groep, behoort tot de top 25 eco-innovatoren uitgeroepen door Fortune. Hij heeft grote ambities voor het Schiphol Trade Park en geeft aan dat dit gebied volledig circulair ontwikkeld wordt en zal uitgroeien tot de Sillicon Valley van de circulaire economie.

 “Nederland heeft alles in huis om zich te positioneren als wereldwijde hotspot voor de circulaire economie. Er gebeurt in Nederland al veel op dit gebied waar we trots op kunnen en moeten zijn. Samen met een stevige coalitie nemen wij vanuit Circle Economy nu het voortouw om ons land internationaal op de kaart te zetten. Delta Development Group is daarbij een ideale partner, die circulaire economie heel tastbaar maakt en Nederland Circulaire Hotspot een fysieke landingsplaats geeft.”Guido Braam, mede-initiator en vanuit Circle Economy trekker van dit programma

 

Volle zaalVoor een volle zaal gaf Prins Carlos de Bourbon de Parme het startschot voor een ambitieus programma, waarin onder meer inkomende journalisten- en handelsmissies worden georganiseerd, een expositie van circulaire icoonprojecten wordt geopend en -tijdens het voorzitterschap van de EU- een breed gedragen visie wordt overhandigd aan Europese hoogwaardigheidsbekleders. Nadat visionair Daan Roosegaarde de aanwezigen door middel van aansprekende beelden, herinnerde aan de creativiteit en het ondernemerschap van de Nederlanders, tekenden de 25 organisaties onder luid applaus voor hun ambassadeurschap.

Geïnspireerd door deze bruisende aftrap zal Prins Carlos de komende maanden samen met Circle Economy en een kernteam van partners zoals de SER, Nyenrode en FrieslandCampina diverse ronde tafels en interviews organiseren om tot een gedragen visie te komen, als basis voor het Nederlands voorzitterschapsjaar van de EU.

Bekijk de PDF: ‘Nederland als Circulaire Hotspot’

[1] Accenture, Akzo Nobel, Allen&Overy, BlackBear Carbon, Corporate Facility Partners, Delta Development Group, Deltares, Desko, DSM Friesland Campina, Gemeente Amsterdam, Inashco, Interface, KPMG, PGGM, Philips, Powered by Meaning, Rabobank, Rockwool, Royal Haskoning DHV, Schiphol, Siemens, Unie van Waterschappen, Van Gansewinkel, Xindao

[2] Eneco, Schiphol, Volkerwessels en SADC


Circulaire Economie Congres

Blog In Rotterdam vindt het circulaire economie congres plaats gericht op een nieuwe visie, samenwerking en nieuwe financierings-en business modellen. Tijdens het congres zullen zowel deelnemers uit de hele supply chain van de maak en recycling industrie als initiatiefnemers bij gemeenten, provincies en het rijk samen komen. Ook worden partijen die advies geven op het gebied van (transitie) management, financiën, organisatie advies en IT ook uitgenodigd. Bekijk de website!

 

Related Posts

Leave a reply

Circulaire Economie Festival website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2023