“Miljarden euro’s aan waarde jaarlijks als ‘nutteloos’ afval bestempeld”

Interview met Reinout Wissenburg van Stedin, partner van het Circulaire Economie Congres. Op welke wijze besteedt Stedin aandacht aan circulaire economie? Waar liggen de kansen en hoe zien zij de toekomst van circulaire economie? Circulaire economie, een systeemverandering of bittere...

Interview met Reinout Wissenburg van Stedin, partner van het Circulaire Economie Congres. Op welke wijze besteedt Stedin aandacht aan circulaire economie? Waar liggen de kansen en hoe zien zij de toekomst van circulaire economie?

Circulaire economie, een systeemverandering of bittere noodzaak?

stedin 150x150Deze twee vullen elkaar aan. Het is bittere noodzaak om verstandig met onze grondstoffen om te gaan. Maar zodra je als organisatie dit onderwerp oppakt ben je wel degelijk bezig met een systeemverandering. Om de circulaire economie te operationaliseren zal je als organisatie al je processen tegen het licht moeten houden. Als het ware probeer je een aantal nieuwe elementen <criteria> toe te voegen aan de afwegingen die gemaakt worden. Een voorbeeld is de Fair Meter, waarbij Stedin en Alliander in de aanbesteding naast prijs en kwaliteit ook fair elementen mee laten wegen. Daarbij voeg je niet alleen nieuwe formules toe in je Excel bestand voor de investeringsbeslissing, maar verander je een hele mindset en zoek je de samenwerking op met toekomstige leveranciers.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen omtrent Circulaire Economie?

Het operationaliseren van de circulaire economie is veruit de grootste uitdaging van dit moment. Er ligt veel theorie en het denkkader staat als een huis. Ook is er een steeds groter aantal voorbeeldprojecten waarbij of een specifiek product of een specifieke grondstofketen bij een bedrijf gesloten wordt. Maar de echt circulaire bedrijven, waar de gehele bedrijfsvoering, alle producten en alle ketens circulair ingericht zijn, dat is nog een droom. Stedin zoekt daarin bijvoorbeeld de samenwerking op met andere infrastructuurbedrijven binnen Groene Netten. Hierbij proberen we de gehele Nederlandse infrastructuur te verduurzamen. Circulair ontwerpen en inkopen is daarbij een van de speerpunten. Denk daarbij aan al onze kabels en transformatoren, hier ligt een wereld aan kansen terwijl we nu nog een hypotheek op de toekomst leggen.

Welke kansen biedt Circulaire Economie?

Kijk naar alle berekeningen over het potentieel van de Circulaire Economie. We hebben het over miljarden euro’s aan waarde die we jaarlijks onder de noemer ‘nutteloos’ tot afval bestempelen. Als er een voorbeeld is dat groen en groei heel goed samen gaan, dan is het wel de circulaire economie. Voor een organisatie als Stedin is grootste impact ook meteen heel groot. Van alle kritieke grondstoffen die we gebruiken is het nu al te zeggen dat koper veruit de grootste is. Als we samen met leveranciers producten ontwikkelen die minder koper gebruiken en alleen nog maar gerecycled koper, dan zie je onze negatieve impact op de wereld om ons heen drastisch verlagen en de business case verbetert met de dag.

Op welke wijze besteedt uw organisatie aandacht aan Circulaire Economie?

Het meest iconische voorbeeld op dit moment is de Fair Meter, waarbij de slimme meter die de komende jaren in Nederland uitgerold wordt, gezamenlijk met leveranciers ontwikkeld wordt zodat naast prijs en kwaliteit ook gebruikte grondstoffen, design for recycling en transparantie in de keten meegenomen wordt. Hiervoor is samen met andere netbeheerders en het Rijk ook een Green Deal gesloten. We werken daarbij bijvoorbeeld op dit moment aan het operationaliseren van een grondstoffenidentificatietool waarmee we kunnen weten welke grondstoffen in de meter zitten, waar ze vandaan komen en hoe ze verwerkt zijn. Deze kennis ligt aan de basis van de acties die daarna volgen. Onwetendheid is wat dat betreft misschien wel de grootste vijand van circulariteit.

Als we op 1 mei 2020 opnieuw tegenkomen, welke rol speelt Circulaire Economie dan?

In 2020 verwacht ik dat de eerste circulaire bedrijven bestaan, zowel nieuwe bedrijven die zich meteen circulair georganiseerd hebben en die tegen die tijd succesvol en bekend zijn, alsook bestaande partijen die in hun geheel de omslag hebben gemaakt. Wel zullen dit ook dan nog steeds koplopers zijn. Maar wel koplopers met volgers. Binnen de energiesector, met een sterke grondstoffenafhankelijkheid, moet de omslag dan wel plaats gevonden hebben. Ook verwacht ik dat de business case van de circulaire economie dan onomstotelijk is, mede door de toenemende schaarste van grondstoffen in de komende jaren in combinatie met de toenemende vraag naar grondstoffen.

Leave a reply

Circulaire Economie Festival website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024