Circulaire economie, steeds meer een onderwerp op bestuursniveau

In aanloop naar het Circulaire Economie Congres interviewden wij Allen & Overy, partner van het event. Wat is hun visie op (de toekomst van) circulaire economie. En waar liggen volgens hen de kansen en uitdagingen? Circulaire economie, een systeemverandering of...

In aanloop naar het Circulaire Economie Congres interviewden wij Allen & Overy, partner van het event. Wat is hun visie op (de toekomst van) circulaire economie. En waar liggen volgens hen de kansen en uitdagingen?

Circulaire economie, een systeemverandering of bittere noodzaak?

Allen & OveryNatuurlijk is de circulaire economie een systeemverandering. Een verandering naar een economisch en industrieel systeem waarbinnen de waarde die aan producten wordt toegevoegd zo lang mogelijk blijft behouden en afval zoveel mogelijk wordt geëlimineerd. En tegen een achtergrond van druk op hulpbronnen, kan een circulaire economie ook een noodzaak blijken. Maar wat ons betreft biedt de circulaire economie vooral kansen: bijvoorbeeld voor introductie van nieuwe business modellen, voor economische groei en banen, en om tegelijkertijd de milieudruk te beperken.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen omtrent de Circulaire Economie?

Het circulaire economie model is beter voor het milieu, en bedrijven genereren er winst mee. Bedrijven die bijvoorbeeld recyclen, kunnen flink besparen op kosten van grondstoffen. En er komen steeds meer sprekende voorbeelden die laten zien dat het werkt. Tegenover deze klassieke win-win situatie staan verschillende uitdagingen. Praktisch bijvoorbeeld dat bedrijfsprocessen moeten worden aangepast. Juridisch vormt de grootste uitdaging dat veel wetgeving nog stoelt op de klassieke gedachte dat grondstoffen worden gevormd tot producten die na gebruik afval worden. Het circulaire economie model vraagt wat dat betreft een andere mindset.

Welke kansen biedt de Circulaire Economie?

Naast de eerdergenoemde kansen voor nieuwe business modellen, economische groei en banen, en beperking van de milieudruk, is kostenreductie een concrete kans. Bijvoorbeeld nieuwe mogelijkheden voor duurzame energieopwekking en materiaal- en producthergebruik kunnen direct kosten besparen en een grotere return op investment realiseren. De Circulaire Economie biedt daarbij tegelijk de kans om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. We zien daarom dat de Circulaire Economie steeds meer een onderwerp op bestuursniveau is.

Op welke wijze besteedt uw organisatie aandacht aan de Circulaire Economie?

Om de milieudruk van onze bedrijfsvoering te beheersen en verminderen is Allen & Overy in Amsterdam sinds februari 2014 ISO 14001 gecertificeerd. We monitoren onze afvalstromen en het gebruik van elektriciteit, gas, papier, kantoorauto’s en vliegtuigvluchten. In het boekjaar 2013-2014 bespaarden we al 11 % bij de inkoop van papier. Ook het uitzetten van computers in de nacht leverde een aanzienlijke energiebesparing op, en het gasverbruik daalde met 20%.

Allen & Overy is actief betrokken bij de beweging Circle Economy en mengt zich daarbij in de juridische vraagstukken. Voor ons kantoor is die samenwerking interessant omdat we zo een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan een denktank voor de circulaire economie. Omdat Allen & Overy een groot netwerk heeft, zijn we bovendien in staat om bedrijven en overheden in contact te brengen met partijen die actief zijn betrokken bij (beleids-)initiatieven rond de circulaire economie elders.

Allen & Overy heeft ruime ervaring met het brede scala aan onderwerpen dat wordt geraakt door de circulaire economie (afvalstoffenwetgeving, duurzame energieopwekking en producentenverantwoordelijkheid, maar bijvoorbeeld ook financieringen waarbij dit soort thema’s steeds belangrijker worden), zowel in Nederland als internationaal. Allen & Overy is daarom bij uitstek in staat om voor een voorgenomen initiatief de mogelijkheden en beperkingen van de geldende wetgeving in kaart te brengen.

Als we elkaar op 1 mei 2020 opnieuw tegenkomen, welke rol speelt de Circulaire Economie dan?

Over vijf jaar verwachten wij dat al veel bedrijven hun technische productieprocessen zodanig hebben ingericht dat zij op meer gebieden zelfvoorzienend zijn. Denk aan het (her)gebruik van energie, grond- en afvalstoffen. Dit wordt niet alleen gedreven vanuit een commercieel en economisch belang, maar het is ook de bewustwording van de maatschappij die zal aansturen op deze systeemverandering.

Leave a reply

Circulaire Economie Festival website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024