Jeroen van der Heijden: ”Als je de vroege volgers om krijgt, dan volgt de massa vanzelf”

In de aanloop naar het Circulaire Economie Congres interviewden wij Jeroen van der Heijden, Universitair Docent bij de Universiteit van Amsterdam en Senior Research Fellow bij de Australian National University. Jeroen van der Heijden deelt zijn kennis en expertise over onder meer...

In de aanloop naar het Circulaire Economie Congres interviewden wij Jeroen van der Heijden, Universitair Docent bij de Universiteit van Amsterdam en Senior Research Fellow bij de Australian National University. Jeroen van der Heijden deelt zijn kennis en expertise over onder meer de belangrijkste uitdagingen omtrent de Circulaire Economie en welke rol de circulaire economie zal spelen in 2020.


 

‘Het is belangrijk om nu al verder te kijken dan de huidige groep koplopers: Als je de vroege volgers om krijgt, dan volgt de massa vanzelf.’ – Jeroen van der Heijden

 

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen omtrent Circulaire Economie?

De grootste uitdaging is opschaling. Hoe komen we van huidige proefprojecten naar een algemene verandering waarbinnen circulair produceren en consumeren normaal is? Die vraag speelt altijd bij innovaties. Vaak zie je bij innovaties dat een kleine groep koplopers erg enthousiast is, maar dat de massa moeilijk om te krijgen is. Er dan een gevaar dat we met z’n allen naar die koplopers kijken en hen ondersteunen, maar vergeten te denken over hoe we de stap naar de massa gaan maken. Het is daarom belangrijk om nu al verder te kijken dan de huidige groep koplopers.

Innovatieliteratuur maakt onderscheid tussen koplopers, vroege volgers, vroege en late massa en achterblijvers. Vroege volges zijn cruciaal. Dit zijn bedrijven en consumenten die wel geĂŻnteresseed zijn, maar nog terughoudend naar de ontwikkelingen kijken. Zij zijn essentieel in het proces van ‘mainstreaming’, het process naar maatschappelijke acceptatie, omdat ze innovatieve en wellicht radicale ideeĂ«n rondom de Circulare Economie om zullen zetten naar ideeĂ«n die ook voor de massa acceptabel zijn. Wat zijn de problemen die hen nu nog weerhouden? Welke barrieres ondervinden ze van wet- en regelgeving? Welke financieringsmodellen zijn er nodig? Wat zijn de randvoorwaarden waarbinnen het voor deze groep interessant genoeg is om de ideeĂ«n van de koplopers op te pakken? Als je de vroege volgers om krijgt, dan volgt de massa vanzelf.

Als we u op 1 mei 2020 opnieuw tegenkomen, welke rol speelt Circulaire Economie dan?

Ik verwacht dat over vijf jaar dat het idee van circulair produceren en consumeren gangbaar is voor consumptiegoederen met een relatief korte levensduur. Denk aan computers, mobiele telefoons, auto’s. Dit zijn producten die vrij eenvoudig te demonteren zijn en die volzitten met relatief kostbare materialen. Hergebruik daarvan is eenvoudig, weinig risicovol en economisch rendabel. Meer complexe goederen met een langere levensduur, denk aan bouwwerken, zullen in mijn optiek wat langer nodig hebben om de transitie naar circulair te ondergaan. Het is natuurlijk denkbaar dat we over vijf jaar al wel in een fase van hybride producten zitten. Producten die deels herbruikbaar zijn en deels nog niet. Dat zou al een heel mooie ontwikkeling zijn.


 

Circulaire Economie Congres

BlogIn Rotterdam vindt het circulaire economie congres plaats gericht op een nieuwe visie, samenwerking en nieuwe financierings-en business modellen. Tijdens het congres zullen zowel deelnemers uit de hele supply chain van de maak en recycling industrie als initiatiefnemers bij gemeenten, provincies en het rijk samen komen. Ook worden partijen die advies geven op het gebied van (transitie) management, financiën, organisatie advies en IT ook uitgenodigd. Bekijk de website!

Related Posts

Leave a reply

Circulaire Economie Festival website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024