De olifant dendert door de Circulaire Stad

Door: Remko Zuidema, Initiatiefnemer, Briqs Gebouwen bevatten ongeveer 40% van onze grondstoffen en zijn daarmee een niet te missen onderdeel van de Circulaire Economie. Gebouwen vertegenwoordigen ongeveer 10% van de beleggingswaarde wereldwijd van de mensheid. Deze gebouwen bestaan zo lang...
De olifant dendert door de Circulaire Stad

Door: Remko Zuidema, Initiatiefnemer, Briqs

Gebouwen bevatten ongeveer 40% van onze grondstoffen en zijn daarmee een niet te missen onderdeel van de Circulaire Economie. Gebouwen vertegenwoordigen ongeveer 10% van de beleggingswaarde wereldwijd van de mensheid. Deze gebouwen bestaan zo lang en vragen zoveel voorfinanciering dat ze fundamenteel twee typen klanten hebben; in belegging en gebruik. Financieel en fysiek scheiden daarvan lijkt een logisch gevolg, gelijkwaardig aan de ontkoppeling zoals we dat ook kennen op kleinere schaal in modulaire opbouw van gebruiksproducten, en waar mogelijk in hardware en software. Met verandering in gebruik als enige constante zou je verwachten dat de bouw vooroploopt, de (economische) werkelijkheid is echter een hele andere!

Eigendomsbegrip

Verbouwen, restaureren en renoveren zijn termen van reparatie om veranderingen in gebruik van een gebouw bij te houden. In essentie een basisgebouw voor de lange termijn zoals we dat als extreem in monumenten kennen, en van inbouw voor de korte(re) termijn zoals we dat uit de winkelinrichting kennen. Hieruit is een bijzonder eigendomsbegrip in Burgerlijk Wetboek voortgekomen, het begrip vastgoedeigendom. Speciaal voor deze categorie eigendom heeft de wetgever de prestatie definitie vanuit natrekking vastgesteld en notariële overdracht verplicht met publieke registratie bij het kadaster.

Jarenlang heb ik vanuit mijn werk als bouwprojectleider het technische, financieel, juridisch en organisatorisch perspectief gecombineerd. Al deze vakgebieden vind ik ook terug in mijn familiegeschiedenis. In tientallen jaren van infrastructuur, off-shore bemanningsverblijven en honderden woningen, winkels, kantoren, culturele voorzieningen en brede scholen komen deze ervaringen samen en ontdekte ik ook haar economische logica. Ook als raadslid was dit waardevolle kennis in de controle op het publieke domein.

‘Economie’ verdient aandacht

Circulaire Economie als begrip bestaat uit twee woorden, waarbij het me altijd verbaast hoeveel nadruk de eerste krijgt. Juist Economie verdient aandacht als het middel bij uitstek wat de mensheid al eeuwen inzet om op te schalen naar de enorme impact die de mens nu op de aarde heeft. Partijen in de grote bouw- en vastgoedwereld spreken elkaars taal niet en hebben hele andere, dikwijls conflicterende, belangen. Dat komt veelal door verschillen in verdien- of businessmodellen en in de gehanteerde mindset en cultuur. Je kunt hierin een zestal van elkaar gescheiden werelden onderscheiden:

  1. de wereld van grondstomen en materialen;
  2. die van de industrie en handel;
  3. het ontwerp en de realisatie;
  4. de wereld van het vastgoed en financiers;
  5. en natuurlijk de gebruiker van het gebouw.
  6. de overheid vanuit rijk, provincies, waterschappen en gemeenten.

Daaruit ben ik begonnen met het schrijven van diverse blogs voor Stichting BRIQS en Cirkelstad die uiteindelijk hebben geleid tot het boek “De Olifant dendert door de Circulaire Stad”. Een boek vol verwondering over hoe makkelijk men over elkaar spreekt zonder elkaar te begrijpen en doorgronden. Mijn bijdrage gaat over mijn verwondering hiervan en diverse mogelijke oplossingen die (deels) al in de wereld worden ingezet.

Meer weten?

Tijdens het Circulaire Economie Congres gaat o.a. Remko Zuidema verder in op Circulaire Economie in de stad. Uiteraard staan er daarnaast volop andere experts op het programma die diverse aspecten van de circulaire economie behandelen.

Leave a reply

Circulaire Economie Festival website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024