Coca-Cola: ”Circulaire economie is antwoord geven op uitdagingen die zich nu voordoen”

In aanloop naar het Circulaire Economie congres interviewden wij Robert Seegers, Vice President Public Affairs & Communication van Coca-Cola Enterprises. Wat is zijn visie op de Circulaire Economie? ''Voor Coca-Cola is de circulaire economie aan de ene kant een voortzetting...

In aanloop naar het Circulaire Economie congres interviewden wij Robert Seegers, Vice President Public Affairs & Communication van Coca-Cola Enterprises. Wat is zijn visie op de Circulaire Economie?

”Voor Coca-Cola is de circulaire economie aan de ene kant een voortzetting van wat we al jaren doen, een pad van verduurzaming bewandelen voor wat betreft verpakkingen en transport en productie. Aan de andere kant is het ook antwoord geven op de uitdagingen, die zich nu voordoen en waar de circulaire economie eigenlijk een antwoord op moet geven.”

 

 

Systeemverandering of bittere noodzaak?

Ik denk dat als je op de wat langere termijn kijkt en dat doen wij, dan is de transitie van de manier waarop wij produceren bittere noodzaak, maar dat zal een langjarige transitie zijn denk ik. Dit is niet iets wat je van vandaag op morgen realiseert, maar we zitten allemaal in die beweging op dit moment en daar hebben we allemaal een rol in te spelen.

Innovaties van Coca-Cola Enterprises

Als ik het voorbeeld van verpakkingen mag nemen, we zijn eigenlijk al jaren bezig om die te verduurzamen en dat doen we op een aantal manieren. De belangrijkste is dat we proberen zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken. Dat is eigenlijk de meest effectieve manier. Daarna proberen we zoveel mogelijk verpakkingen gerecycled te krijgen, dus dat is een eigen vorm van kringloop bouwen en die gerecyclede materialen ook in te zetten voor je nieuwe verpakkingen. Ten slotte proberen we ook om, en dat zie je met ons initiatief van PlantBottle, grondstoffen te gebruiken die hernieuwbaar zijn en die niet eindig zijn.

Uitdagingen van de Circulaire Economie

De belangrijkste uitdaging bij de circulaire economie is eigenlijk dat iedereen een beter begrip moet krijgen van de rol die hij hierin kan spelen. Dat geldt voor bedrijven en dat geldt ook voor consumenten. Iedereen doet nu eigenlijk beter zijn ding. Dat geldt voor ons allemaal en ook voor grote bedrijven die toch in het algemeen goed met duurzaamheid bezig zijn. De uitdaging in de volgende stap is om die beter op elkaar te laten aansluiten en dat is, denk ik, een hele grote stap die we nog moeten zetten. Beter snappen wat je eigen rol in die cirkel is.

Toekomst van de Circulaire Economie

Ik denk, dat wij naar een situatie gaan dat als je over tien jaar vraagt: noem eens de 5 meest geslaagde voorbeelden van een circulaire economie, dat het zo onderdeel geworden is van produceren, dat mensen eigenlijk afvragen wat een circulaire economie is. Het is gewoon een onderdeel van het gewone leven, het normale produceren en het normale zaken doen geworden.

Het Circulaire Economie Event

Het jaagt het denken weer eens opnieuw aan. Daar staan wij altijd voor open en ik denk ook dat het bedrijven helpt om beter van elkaar te begrijpen welke rol iedereen kan pakken hierin. Aan dat soort discussies nemen we graag deel.


Circulaire Economie Event

Het Circulaire Economie Event richt zich op een nieuwe visie, samenwerking en nieuwe financierings- en businessmodellen. Bekijk de website van het Circulaire Economie Event voor meer informatie en diverse (video-)interviews.

Related Posts

Leave a reply

Circulaire Economie Festival website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2022