Circulaire Economie is bittere noodzaak

Voorafgaand aan het Circulaire Economie Congres interviewden wij Guido Braam, Directeur Circle Economy. Wat is zijn visie op circulaire economie? Hoe ziet de toekomst eruit? En waarom is het noodzakelijk om dit in ons systeem te krijgen? "De circulaire economie...

Voorafgaand aan het Circulaire Economie Congres interviewden wij Guido Braam, Directeur Circle Economy. Wat is zijn visie op circulaire economie? Hoe ziet de toekomst eruit? En waarom is het noodzakelijk om dit in ons systeem te krijgen?

“De circulaire economie is bittere noodzaak in een systeem. Wijziging is nodig om dat te bereiken. De bittere noodzaak komt voor uit het feit, dat het eigenlijk onvermijdelijk is. Ons huidige Take – Make and Waste systeem is echt wel op zijn einde.”

Bekijk het interview

Take – Make and Waste systeem is echt wel op zijn einde

De circulaire economie is bittere noodzaak in een systeem. Wijziging is daarvoor nodig om dat te bereiken. De bittere noodzaak komt voor uit het feit, dat het eigenlijk onvermijdelijk is. Ons huidige Take – Make and Waste systeem is echt wel op zijn einde. Alleen het zit zo stevig in ons huidige systeem, het lineaire concept, dat alle wet- en regelgeving, financieringsmodellen, maar ook ons gedrag daarop bepaald is. Dat betekent, dat er een systeemwijziging voor nodig is om op dat veel logischer circulaire economie concept te komen en bij Circle Economy geloven wij er in, dat we al die partijen om de tafel moeten hebben. Bedrijven, groot – midden en klein, maar ook de overheid en ook de wetenschap. En juist op zo’n neutraal terrein moeten we kijken of we met experimenten kunnen komen tot betere oplossingen en die barrières ook kunnen slechten vanuit het lineaire systeem. En dat betekent, dat we met onze leden, zo’n 50, zo’n dertig projecten hebben lopen om dagelijks te zorgen, dat we circulaire voorbeelden creëren. Waar we nu zijn, de Keuvel, dat is één van onze locaties, daar maken we gebruik van, maar die hebben we ook zelf opgezet. Het is vervuilde grond, die schoon wordt gemaakt met bepaalde planten en zo krijgt het weer een nieuw bestaansrecht en de boot waarin we zitten, dat zijn herstelde woonboten, die zelfvoorzienend zijn in termen van water en niet aangesloten zijn op de riolering et cetera.

Nederland een Circulaire Hotspot

Van Nederland een circulaire hotspot maken is als het ware een droom. Een droom, die we als land, volgens mij, wel kunnen gebruiken. We hebben een fantastische uitgangspositie in Nederland. We hebben veel kennis van afval, we hebben veel know how op allerlei gebieden, die heel noodzakelijk zijn voor het ontdekken van een circulaire economie, maar we hebben ook een enorme noodzaak. We hebben een klein land en we moeten heel slim omgaan met het beperkte land wat we hier hebben. Dat betekent, dat we die mooie uitgangspositie ook om kunnen zetten in een voorsprong. Koploper zijn in de wereld, daarmee dagen we ons uit, daarmee dagen we ook de rest van de wereld uit. Als Nederland voorzitter is van de Europese Unie in 2016, moeten we dat manifesteren. We willen een visie lanceren, maar we willen ook met een paar iconische projecten laten zien hoe dat eruit ziet. En stand verplicht, dan moeten we maar zorgen dat we wat moois kunnen laten zien tegen die tijd.

Circular Economy Event

Ja, ik denk dat het in deze fase ook heel belangrijk is, dat mensen elkaar ontmoeten. Dat zie je nu al veel gebeuren, we hebben bijvoorbeeld de RACE Coalitie gestart in Nederland, waarbij partijen allemaal samenwerken en eigenlijk over hun eigen schaduw en hun eigen ego heen stappen, omdat er een groter doel is, maar dat betekent wel dat het clubje mensen, wat hier mee bezig is, nog heel erg moet groeien naar een breder publiek. Dus een evenement zoals de Euroforum nu organiseert en dat groot nu neerzetten in Nederland, is voor ons heel belangrijk, omdat het er toe leidt dat mensen, die dit hele concept nog niet kennen, er nu snel mee in aanraking moeten komen, want het biedt hun ook enorme kansen en het is dus nu tijd om de eerste voorbeelden aan een breder publiek te tonen en ze te inspireren hetzelfde te doen.

 

 

Leave a reply

Circulaire Economie Festival website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024