Bert van Son (CEO van Mud Jeans): ”Wij geloven in een wereld zonder afval”

In de aanloop naar het Circulaire Economie Congres interviewden wij Bert van Son, CEO van Mud Jeans International BV. Wij vroegen hem naar de belangrijkste uitdagingen omtrent de Circulaire Economie en welke rol de circulaire economie zal spelen in 2020. Daarnaast legt...
Bert van Son (CEO van Mud Jeans): ”Wij geloven in een wereld zonder afval”

Mud Jeans

In de aanloop naar het Circulaire Economie Congres interviewden wij Bert van Son, CEO van Mud Jeans International BV. Wij vroegen hem naar de belangrijkste uitdagingen omtrent de Circulaire Economie en welke rol de circulaire economie zal spelen in 2020. Daarnaast legt hij uit hoe Mud Jeans aandacht besteedt aan de Circulaire Economie en welke kansen dit biedt.


 

In 2020, kan er getrackt worden waar jouw oude kledingstukken zijn en wat er van geproduceerd is en we kunnen dan nieuwe jeans maken die voor 75% bestaan uit oude spijkerbroeken. – Bert van Son

 

Circulaire economie, een systeemverandering of bittere noodzaak?

Bittere noodzaak. Wij geloven in een wereld zonder afval. Op dit moment worden veel waardevolle materialen weggegooid. En zelfs verbrand. In Nederland wordt 135 miljoen kilo kleding verbrand. Verbanden van textiel zorgt voor 10% van de CO emissie wereldwijd. Veel van deze materialen kunnen worden hergebruikt. De wereldpopulatie blijft groeien en daardoor wordt de vraag naar grondstoffen steeds groter. Het is daarom onontkoombaar om op een slimmere manier met katoen om te gaan. Dit vergt wel een andere aanpak. Organisaties zullen moeten veranderen en hun logistiek er zo op in richten, dat ze oude producten weer terug krijgen. Het vergt ook een mentaliteit verandering vanuit de consument. Nog steeds gooien veel mensen hun oude kleding bij het restafval.

Op welke wijze besteedt uw organisatie aandacht aan Circulaire Economie?

Onze organisatie is volledig ingericht op de circulaire economie. Vanaf het design proces tot het retour proces. In de design fase houden we er rekening mee dat we onze Bert van Sonproducten zo ontwikkelen, dat ze gemakkelijk te recyclen zijn. Om deze reden gebruiken we geen leren labels meer op de jeans. Daarnaast printen we de wasinstructies in de zakken zodat ook deze gemakkelijk mee kunnen worden genomen in het recyclen. Ook bieden we een repair service. Onze klanten gebruiken het katoen, wij blijven de eigenaar en zijn dus verantwoordelijk. Bij ons kunnen jeans ook geleased worden. Dit is een manier om er zeker van te zijn dat de jeans na gebruik weer bij ons terug komen. Na retour van de jeans worden ze eerst verkocht als vintage items. Als ze vervolgens weer worden teruggestuurd gaan de jeans naar de recycle fabriek in Italië, waar ze worden vermalen tot kleine vezels. Omdat de vezels korter worden, worden ze vervolgens gemixt met nieuw katoen. Hieruit ontstaat een nieuw garen. We hebben unieke truien in onze collectie die van 84% gerecyclede spijkerbroeken zijn gemaakt.

 

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen omtrent Circulaire Economie?

Een verandering naar het werken volgens de principes van de circulaire economie betekent dat er wordt vast gehouden aan de gedachte dat afval een nieuwe grondstof is. Alle bij-/rest-/eindproducten hebben een functie na de vervaardiging van het product. Een product kan terugkomen in dezelfde productieketen of in de vorm van een ander product. Het is wel belangrijk om de grondstoffen stroom zo puur mogelijk te houden. Daarom is het zo mooi dat wij onze eigen keten sluitend hebben gemaakt.. Van oude jeans worden nieuwe jeans gemaakt. De grootste uitdaging is om in kaart te brengen hoe je als organisatie circular kan zijn. Hoe de waste-streams vervolgens terug kunnen komen en wat er dan mee gedaan wordt.

Welke kansen biedt Circulaire Economie?

De circulaire economie biedt veel kansen voor werkgelegenheid in Europa. Volgens de Ellen Mc Arthur Foundation zorgt een shift naar de circulaire economie binnen vijf jaar voor 100.000 nieuwe banen op het gebied van recycling en hergebruik. De technieken die hierin ontwikkeld worden zijn veelbelovend. Het is fantastisch dat er nu al truien gemaakt kunnen worden die voor 84% bestaan uit oude spijkerbroeken. Het percentage ligt over een paar jaar weer hoger. Ook voor de consument zijn er voordelen. Normaal kocht een consument een product en was de relatie met het bedrijf daarna afgelopen. In een circulaire economie bouw je langdurige relaties op. Het contact blijft onderhouden. Consumenten worden leden en worden onderdeel van je community. Dit biedt ook vanuit marketing perspectief enorm veel kansen.

Als we u op 1 mei 2020 opnieuw tegenkomen, welke rol speelt Circulaire Economie dan?

Op dat moment gooit niemand zijn kleding zomaar weg. Op dat moment zijn we verder met technieken. Kan er getrackt worden waar jouw oude kledingstukken zijn en wat er van geproduceerd is. Ook zijn de recycle technieken dan verbeterd. We kunnen dan nieuwe jeans maken die voor 75% bestaan uit oude spijkerbroeken. Wordt het ook meer on-demand. Kies je zelf wat voor nieuwe fit je wilt, lever je je oude spijkerbroek in en rolt er een nieuwe voor je uit. Precies op maat gemaakt.


 

Circulaire Economie Congres

BlogIn Rotterdam vindt het circulaire economie congres plaats gericht op een nieuwe visie, samenwerking en nieuwe financierings-en business modellen. Tijdens het congres zullen zowel deelnemers uit de hele supply chain van de maak en recycling industrie als initiatiefnemers bij gemeenten, provincies en het rijk samen komen. Ook worden partijen die advies geven op het gebied van (transitie) management, financiën, organisatie advies en IT ook uitgenodigd. Bekijk de website!

Related Posts

Leave a reply

Circulaire Economie Festival website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024