Govert Hamers “Hoe slimmer je de container laadt, hoe beter”

Interview met Govert Hamers, CEO Vanderlande, in aanloop naar het Smart Industry Event. “In alle sectoren is het nu lonend om distributiecentra te automatiseren. Niet alleen de (post)pakketjes en bagage, maar ook in de voedingsmiddelen.” Dat zegt Govert Hamers, CEO bij Vanderlande, het bedrijf dat de koffers op Schiphol naar...
Govert Hamers “Hoe slimmer je de container laadt, hoe beter”

Interview met Govert Hamers, CEO Vanderlande, in aanloop naar het Smart Industry Event.

Govert Hamers 200x200 rond“In alle sectoren is het nu lonend om distributiecentra te automatiseren. Niet alleen de (post)pakketjes en bagage, maar ook in de voedingsmiddelen.” Dat zegt Govert Hamers, CEO bij Vanderlande, het bedrijf dat de koffers op Schiphol naar de juiste gates stuurt. En dat webwinkels helpt pakketjes, snel op het goede adres af te leveren. Geautomatiseerde distributie maakt een jarenlange groeispurt door. Vanderlande groeit navenant mee.

“Automatisering wordt steeds belangrijker bij Vanderlande,” zegt Hamers, “Wij leveren installaties, bijvoorbeeld om bagage op luchthavens af te handelen, en postsorteerinstallaties. Maar denk ook aan distributiecentra van voeding, mode en onderdelen. Al onze klanten hebben hun eigen doelen, stellen eigen eisen, en dus leveren we uiteenlopende oplossingen. Maar de gemene deler is het automatiseren en optimaliseren van al die processen. Alleen zo kunnen we de logistieke stromen goed sturen.”

Gaat de automatisering ten koste van arbeidskrachten?

“Wij nemen per jaar honderden mensen aan. Afgelopen jaar groeiden we met 800 medewerkers, nu hebben we er wereldwijd 3500. Dus over banenverlies ben ik niet bezorgd. Je ziet wel een verschuiving. Binnen de dienstverlening, en dus ook in het soort medewerkers. Namelijk: naast de hardware worden software en service steeds belangrijker. Nadat we bij de klant een installatie hebben geleverd in een warehouse, helpen onze software engineers ze hun processen te stroomlijnen. Als je een proces goed wilt automatiseren, wordt het veel complexer.”

U noemt voorbeelden van ketensamenwerking. Hoe belangrijk is dat voor uw bedrijf?

“Wij maken deel uit van het logistieke proces van onze klant. Hoe meer we kunnen meedenken met de processen vóór en áchter ons in die keten, hoe beter. Je wilt niet alleen dát een robot die pakjes opstapelt, je wilt ook dat de stapels optimaal zijn voor de steekkarretjes. Niet het bier bovenop de chips. Dus die robot moet de pakjes in de best mogelijke volgorde verzamelen. En je wilt dat de containers optimaal beladen zijn om lege vrachtwagenkilometers te besparen. Zo’n klus moet je programmeren. Wij helpen onze klanten daarbij, om zoveel mogelijk rendement uit hun investering te halen. Zo wordt service – nu 20% een steeds groter onderdeel van onze dienstverlening.”

Welke sector is in dit opzicht de meest uitdagende voor uw bedrijf?

“De sector die het laatst is bijgeschakeld, is de voedingsmiddelenindustrie. Die vraagt echt het uiterste van ons. Hier is het automatiseren pas de afgelopen drie jaar echt kosteneffectief geworden. Door met hen samen te werken leren we veel, wat we vervolgens ook weer bij andere klanten kunnen benutten. Een klant zal niet graag willen dat we bij hun directe concurrent hun leerervaringen verkopen. Maar buiten de directe concurrentiesfeer kunnen we onze leerervaringen wel benutten.”

Welke ontwikkelingen ziet u in de markt?

“Globaal komt de markt uit de startblokken na de crisis van afgelopen jaren. Vijf jaar geleden was de bagagemarkt afgeremd. Maar nu wordt daar weer volop in geïnvesteerd, ook in het Midden en Verre Oosten. Ons bedrijf profiteert daar goed van mee. En in elke sector kun je nu besparen door distributiecentra te automatiseren. In oktober kunnen we waarschijnlijk een paar grote nieuwe orders aankondigen in dit beleid. Nu is Vanderlande actief in ruim dertig landen. De omzet komt boven het miljard. Veel van onze klanten opereren mondiaal en vragen van ons hetzelfde. Dat vereist een steeds professionelere organisatie.”

Welke grote stappen hebben we voor de boeg op het gebied van Smart Industry?

“De grote stap voor de toekomst wordt het beter benutten van ‘big data’. Er ontstaat een enorme brei aan informatie, waar je trends uit kunt halen – bijvoorbeeld  om onderhoud te optimaliseren. Maar ook om systemen voor en achter ons te optimaliseren. En we kunnen de communicatie naar klanten steeds klantvriendelijker maken. Zodat een vliegpassagier bijvoorbeeld automatisch een SMSbericht krijgt: ‘uw koffer ligt om 11.34 uur op rolband F’. Of de mogelijkheid om pakketjes te laten bezorgen op het adres waar je ’s middags even op bezoek gaat.”

U weet veel van het beladen van containers. Wat vindt u van het begrip “smart industry”?

“Het is een mooi containerbegrip, waarvan niemand precies weet wat het is. Iedereen geeft er zijn eigen invulling aan. Maar dat wekt wel interesse op. En om lawaai te maken qua marketing en PR. En dat helpt bestuurders en beleidsmakers te laten weten wat er bij ons gaande is. Zij scheppen immers in Den Haag en Brussel onze voorwaarden. Denk aan opleidingen, financieringsmethodes, en IT protectie. Dus hoe beter dat containerbegrip is geladen, hoe liever!” 


Smart Industry 200x200Meer weten?

De maakindustrie zit momenteel midden in de vierde industriële revolutie: smart industry, de digitale transitie waarbij ICT verder doordringt in alle elementen van het bedrijf. Deze revolutie heeft verregaande gevolgen over hoe bedrijven produceren (automatisering en robotisering, 3D-printing, enkelstuksproductie), welke producten ze aanbieden (internet of things, Big data) tot het business model (diensten aanbieden bij de hardware, pay-per-use).

Bent u benieuwd naar de kansen die dit biedt voor uw organisatie? Kom dan op 8 december naar het Smart Industry Event!

Meer informatie

Leave a reply

Smart Circle website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024